Kanel- och morotslimpa 
Ingredienser:
 25 g färsk jäst 
250 g ljummet vatten 
100 g honung 
1 ägg (rumstemperatur) 
700 g vetemjöl 
100 g smör (rumstemperatur) 
130 g riven morot 
1,5 msk malen kanel 
1 tsk salt
Gör såhär: 
Smula ner jästen i en bunke. 
Tillsätt ljummet vatten och blanda tills jästen löst sig helt. 
Tillsätt honung, salt och hälften av mjölmängden. 
Knåda med händerna eller med hjälp av en bakmaskin. 
Tillsätt det rumstempererade smöret, ägg, riven morot och kanel. Blanda ihop till en kladdig deg. 
Tillsätt resten mjölet, lite i taget. Arbeta degen i en bakmaskin ca 7 min. Eller knåda för hand dubbelt så länge. 
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i två formar ca 1 1/2 liter.
 Skär några snitt i ytan med en vass kniv. 
Pensla bröden med ägg och strö över med förslagsvis rostade sesamfrön men det blir mist lika gott med havregryn, vallmofrön eller annat valfritt! 
Sätt in limporna i mitten av ugnen på 200° ugnsvärme. 
Grädda bröden 40–45 min. 
Låt kanel- och morotslimporna kallna i formen innan de stjälps upp.

You may also like

Back to Top