

Sockerkaka med valnötter och mörkchoklad
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
200g smör
2 dl mjölk
4 st ägg
4 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 tsk kanel malen
150g hackad mörk choklad
180g hackade valnötter
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en sockerkaksform.
Smält smöret, blanda i mjölken och låt det svalna en stund.
Grovhacka den mörka chokladen och valnötterna.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp – det tar ungefär 5 minuter, så ha tålamod!
Blanda mjöl, vaniljsocker, kanel, bakpulver och salt. Sikta ner det i smeten med en sil.
Tillsätt smöret och mjölken.
Rör om till en jämn och fin smet med hjälp av en slickepott.
Tillsätt den grovhackade chokladen och valnötterna och blanda väl.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter.
Kontrollera med en trästicka så att kakan är helt genomgräddad.
Låt sockerkakan svalna en stund i formen, ca 15 minuter. Vänd sockerkakan upp och ner på ett galler, ta bort formen och låt den kallna helt innan servering.